środa, 26 lutego 2014

Tapenada - pasta z czarnych oliwek

Pasta z oliwek w wersji podstawowej.
Dodaje się do niej jeszcze np. chili, anchois i różne przyprawy ale ja lubię taką prostą wersję z czosnkiem i kaparami. Jest przepyszna, nie można się jej oprzeć.


SKŁADNIKI :

- 150 g odsączonych czarnych oliwek
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
- 10 g (1 łyżka ) kaparów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- rukola
- bagietka


WYKONANIE :

Oliwki odsączone z zalewy pokroić, przełożyć do blendera, dodać czosnek. Powoli wlewając oliwę miksować do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
Podawać z rukolą i bagietką.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g pasty bez pieczywa
Wartość energetyczna: 257,19 kcal
Białko:                             1,35 g
Węglowodany:                 3,55 g
Tłuszcz:                          26,52 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz