wtorek, 11 lutego 2014

Batony śniadaniowe

Zdrowe, pyszne i sycące. Są słodkie więc zadowolą każdego łasucha.
Idealne na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia.


SKŁADNIKI :
( na 14 batonów )

- 150 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonej moreli
- 60 g migdałów
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 60 g mąki żytniej razowej
- 60 ml soku pomarańczowego
- 40 g ( 4 łyżki ) płynnego miodu gryczanego


PRZYGOTOWANIE :

Suszone owoce wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Do owoców dodać migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlać sok pomarańczowy i miód po czym ponownie zmiksować aż składniki się połączą.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, wyłożyć blachę pergaminem. Przełożyć masę na przygotowaną blachę i rozprowadzić równo nożem na grubość około 1 cm.

Piec na środkowej półce przez 20 minut, aż masa się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze do ostygnięcia, następnie pokroić na 14 kawałków.

WARIANTY
Suszone owoce można zamienić na daktyle, śliwki, rodzynki.
Migdały na pistacje niesolone, orzechy nerkowca, laskowe.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                                1 baton - 40 g
Wartość energetyczna: 340,93 kcal                                                   Wartość energetyczna: 136,37 kcal
Białko:                             7,18 g                                                        Białko:                            2,87 g
Węglowodany:               52,73 g                                                       Węglowodany:               21,09 g
Tłuszcz:                          10,69 g                                                       Tłuszcz:                            4,28 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz