niedziela, 23 lutego 2014

Pilaw brokułowy z kurczakiem

Pilaw to kolejny sposób, zaraz po risotto i paelli,  na to by ryż nie był nudny. Do przygotowania go najlepszy jest ryż o długich ziarnach który należy gotować na sypko z rozmaitymi dodatkami. Z małą ilością ziół, warzyw czy grzybów może być świetnym dodatkiem do mięs. Z bogatszym wnętrzem, jak w tej wersji, stanowi pyszne, samodzielne danie.


SKŁADNIKI :
( na 4 porcje )

- 200 g ryżu basmati ( suchego )
- 500 ml bulionu drobiowego
- 320 g brokuła
- 500 g piersi z kurczaka
- 20 ml ( 2 łyżki ) oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku


WYKONANIE :

Ryż umyć kilka razy w dużej ilości wody. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać odsączony ryż i chwilę smażyć ( ciągle mieszając by się nie przypalił ) aż będzie szklisty, a wszystkie ziarenka będą dokładnie pokryte oliwą. Wlać cały gorący bulion i gotować pod przykryciem około 25-30 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie prawie miękki ( jeśli ryż będzie nadal twardy dolać przegotowanej wody i jeszcze gotować ).

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować brokuł al dente, odcedzić i rozgnieść widelcem. Mięso opłukać, osączyć i pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Do prawie gotowego ryżu dodać brokuł i kurczaka, doprawić, wymieszać do połączenia składników i jeszcze chwilę gotować aż ryż będzie miękki ale nie rozgotowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz