Konfitura przygotowana z aronii pozostałej z produkcji soku. Tak by nic się nie zmarnowało. Będzie jak znalazł na jesienne i zimowe wieczory.
SKŁADNIKI :
- aronie pozostałe z przyrządzania soku ( PRZEPIS TUTAJ )
- 1 kg cukru
- 16 g cukru waniliowego ( 1 torebka cukru wanilinowego )
- 2 cytryny
- 5 jabłek
- 600 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki cynamonu
WYKONANIE :
Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, wymieszać. Od momentu zagotowania gotować na średnim ogniu około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1- 2 godziny do uzyskania pożądanej gęstości. Jeszcze gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.
Można zapasteryzować by mieć pewność, że dżem się nie zepsuje.
Świetne, uwielbiam zimą otworzyć taki słoiczek i zajadać się ze smakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.