Pyszne, chrupiące i świeże domowe bułeczki. 
SKŁADNIKI :
( na 9 bułek )
- 270 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 100 g mąki żytniej razowej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE :
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić elastyczne, delikatnie klejące się do rąk ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 90 minut.W trakcie wyrastania raz przebić ciasto.
Wyrośnięte ciasto formować w bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem, który należy delikatnie docisnąć do bułek. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 
Na dno piekarnika wstawić miskę z wodą lub lodem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190°C około 25 minut, aż będą rumiane.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g                                                                                                                                                                                        1 bułka - 60 g
Wartość energetyczna: 340,93 kcal                                                                                          Wartość energetyczna: 133,20 kcal
Białko:                                                            7,18 g                                                                                                    Białko:                                                        4,32 g  
Węglowodany:                                52,73 g                                                                                                  Węglowodany:                             24,66 g
Tłuszcz:                                                     10,69 g                                                                                                   Tłuszcz:                                                    2,16 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz