wtorek, 11 lutego 2014

Razowe bułki ze słonecznikiem

Pyszne, chrupiące i świeże domowe bułeczki. 
Razowe ze słonecznikiem smakują wyśmienicie z każdymi dodatkami jak i bez.


SKŁADNIKI :
( na 9 bułek )

- 270 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru


PRZYGOTOWANIE :

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).

Rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić elastyczne, delikatnie klejące się do rąk ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 90 minut.W trakcie wyrastania raz przebić ciasto.

Wyrośnięte ciasto formować w bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem, który należy delikatnie docisnąć do bułek. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Na dno piekarnika wstawić miskę z wodą lub lodem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190°C około 25 minut, aż będą rumiane.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                    1 bułka - 60 g
Wartość energetyczna: 340,93 kcal                                        Wartość energetyczna: 133,20 kcal
Białko:                             7,18 g                                             Białko:                            4,32 g  
Węglowodany:               52,73 g                                            Węglowodany:               24,66 g
Tłuszcz:                          10,69 g                                             Tłuszcz:                           2,16 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz