Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułem. Można przyrządzać z niej najróżniejsze wersje używając dowolnych warzyw. Świetnie smakuje również z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI :
Farsz:
- 300 g suchego makaronu kokardki, penne lub świderki
- 500 g brokuła
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 750 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
WYKONANIE :
Makaron ugotować al dente. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku przez około 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i całość chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, posiekać, dodać do mięsa i dusić około 10 minut. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.
Na patelni roztopić 4 łyżki masła, dodać 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pomału, porcjami dolewamy mleko ciągle mieszając trzepaczką, do czasu aż sos będzie jednolity. Zestawić z ognia, dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyć farszem mięsno-makaronowym, polać większością sosu beszamelowego. Na wierzch ułożyć różyczki brokułu, polać pozostałym sosem i posypać startym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz