środa, 12 lutego 2014

Bruschetta z awokado

Bruschetta (czyt. “brusketta”) to przekąska pochodząca z Włoch. Podstawą jest grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Dodatków jest za to nieskończona ilość. Ta z awokado jest jedną z moich ulubionych.


SKŁADNIKI :

- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- ulubione pieczywo
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE :

Awokado przekroić, usunąć pestki, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem lub zmielić blenderem na mus. Doprawić do smaku solą. Pieczywo skropić oliwą z oliwek i podpiec z obu stron w nagrzanym do 200°C piekarniku. Grzanki natrzeć obranym czosnkiem. Posmarować grubo pastą z awokado i lekko oprószyć wędzoną papryką.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g pasty bez pieczywa
Wartość energetyczna: 153,76 kcal
Białko: 1,92 g
Węglowodany: 2,05 g
Tłuszcz: 14,02 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz