wtorek, 11 lutego 2014

Krem z pieczonych buraków

Bardzo gęsty, prosty krem z buraków pieczonych.
Tak dla odmiany zamiast tradycyjnego barszczu.


SKŁADNIKI :

- 1 kg buraków
- 400 ml bulionu
- 50 g marchwi gotowanej
- 30g pietruszki gotowanej
- 30 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Umyte buraki posypujemy solą, pieprzem i zawijamy w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około godzinę.

Wystudzone buraki obieramy ze skórki, miksujemy z marchewką i pietruszką do konsystencji kremu, mieszamy z bulionem. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dekorujemy gęstą śmietaną lub serkiem.



WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                     1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna: 29,60 kcal                                           Wartość energetyczna: 88,80 kcal
Białko:                           1,20 g                                                Białko:                          3,60 g
Węglowodany:               4,55 g                                                Węglowodany:            13,65 g
Tłuszcz:                          0,19 g                                                Tłuszcz:                         0,57 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz