wtorek, 11 lutego 2014

Bananowa owsianka z czekoladą

Idealne zimowe śniadanie to właśnie owsianka. Rozgrzewa i dostarcza dużo energii na początek dnia.
Wersja z bananem i czekoladą to doskonała uczta dla ciała i ducha.


SKŁADNIKI :
( na 1 porcję )

- 20 g ( 2 łyżki ) płatków owsianych górskich
- 10 g ( 1 łyżka ) otrębów owsianych
- 170 ml mleka 3,2 %
- 120 g ( 1 szt. ) banana
- 4 ml ( 1 łyżeczka ) miodu gryczanego
- 4 g ( 1 kostka ) czekolady mlecznej


PRZYGOTOWANIE :

Płatki owsiane i otręby gotujemy na mleku 2-3 minuty w zależności od preferencji. 3/4 banana kroimy w kostkę i mieszamy z owsianką. Pozostałą część kroimy w plasterki i układamy na wierzch. Polewamy miodem i posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                              1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna: 109,39 kcal                                  Wartość energetyczna: 328,17 kcal
Białko:                             3,30 g                                       Białko:                            9,90 g
Węglowodany:               17,82 g                                      Węglowodany:               53,46 g
Tłuszcz:                            2,64 g                                       Tłuszcz:                           7,92 g

1 komentarz: