wtorek, 11 lutego 2014

Ciasto Andzi

Ciasto wymyśliła moja kuzynka, stąd jego nazwa. Krem z serkiem mascarpone, biszkopty nasączone kawą i truskawki. Ciekawe, niebanalne i smaczne połączenie.


SKŁADNIKI :

- 180 g mąki
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 filiżanka kawy
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- paczka biszkoptów okrągłych
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do dosłodzenia truskawek


PRZYGOTOWANIE :

Cukier zmielić na puder. Dodać jajka i ucierać. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę i piec 30 minut w temp. 200 °C.

Śmietanę ubić ze śmietan-fixem, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Masę wyłożyć na przestudzony biszkopt. Zaparzyć kawę i posłodzić łyżeczką cukru. Okrągłe biszkopty kolejno moczyć w kawie i układać na kremie.Truskawki zmiksować na gładką masę, Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dodać do truskawek, wymieszać i dosłodzić cukrem pudrem ( w zależności od słodkości truskawek ). Mus truskawkowy wyłożyć na kawowe biszkopty.

Chłodzić ciasto w lodówce przez 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz