wtorek, 11 lutego 2014

Cynamonowa owsianka z jabłkiem i migdałami

Owsianka w wersji szarlotkowej. Z jabłkiem i cynamonem smakuje obłędnie a przy tym jest sycąca i pożywna. Śniadanie idealne.


SKŁADNIKI :
( na 2 porcje )

- 40 g ( ok. 5 łyżek ) płatki owsiane
- 220 mleko 3,2%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 40 g migdałów
- 1 jabłko


PRZYGOTOWANIE :

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka wlać mleko, dodać płatki, cynamon i cukier. Gotować do uzyskania ulubionej gęstości. Gotową owsiankę mieszamy z jabłkiem i migdałami.

WARIANTY
Cukier można zastąpić łyżeczką miodu, a migdały ulubionymi orzechami lub rodzynkami.


WARTOŚCI ODŻYWCZE :

100 g                                                                                         1 porcja - 225 g

Wartość energetyczna:  133,06 kcal                                            Wartość energetyczna: 299,39 kcal
Białko:                              4,65 g                                                 Białko:                          10,46 g
Węglowodany:                12,64 g                                                 Węglowodany:              28,44 g
Tłuszcz:                             7,03 g                                                 Tłuszcz:                         15,82 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz