wtorek, 14 października 2014

Sos pieczarkowy

Klasyczny sos pieczarkowy, który jest świetnym dodatkiem do mięs, ziemniaków, makaronów czy wszelkiego rodzaju klusek.


SKŁADNIKI :

- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 kostka bulionowa grzybowa
- 500 ml wody
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- pół pęczka natki pietruszki
- pieprz
- sól
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki


WYKONANIE :

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i dusić na średnim ogniu, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do garnka. Kostkę grzybowa rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, zalać pieczarki, dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować parę minut, wyłowić ziele i listek laurowy. Mąkę rozrobić ze śmietaną, dodawać partiami do sosu ciągle mieszając. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

1 komentarz:

  1. Wspaniale wygląda i pewnie, też dobrze smakuje, muszę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń