wtorek, 11 lutego 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

To chyba najpopularniejsza wariacja na temat jajek faszerowanych. I nie bez powodu jest też jedną z najsmaczniejszych wersji. Idealne na śniadanie, kolację, przystawkę czy przekąskę.


SKŁADNIKI :
( na 24 połówki )

- 12 jajek
- 1 kg pieczarek
- 100 g ( 1 duża ) cebula
- 60 g ( 2 łyżki ) majonezu
- 10 ml ( 1 łyżka ) oleju
- sól
- pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki się zrumienią. Posolić i popieprzyć. Ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub malakserem tak by były wyczuwalne kawałki.

Jajka przekroić na pół, delikatnie by nie uszkodzić białka wyjąć żółtka, przełożyć do miski i rozgnieść je widelcem. Dodać pieczarki, majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Połówki jajek napełnić farszem.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
 
100 g                                                                                4 połówki - 200 g
Wartość energetyczna: 96,71 kcal                                     Wartość energetyczna: 193,42 kcal
Białko:                           6,29 g                                          Białko:                          12,58 g
Węglowodany:               1,17 g                                          Węglowodany:                2,34 g
Tłuszcz:                          7,17 g                                          Tłuszcz:                         14,34 g

1 komentarz: