SKŁADNIKI :
- 3 kg aronii
- 3 kg cukru
- 50 g cukru waniliowego ( 3 opakowania cukru wanilinowego )
- 4,5 l wody
- 700 g cytryn ( 7 średnich )
WYKONANIE :
By pozbyć się smaku goryczy z aronii, po dokładnym oczyszczeniu należy ją przemrozić w zamrażarce przez kilka dni lub gotować z liśćmi wiśni. Mrożenie jest zdecydowanie lepszym sposobem, aronia cierpliwie czeka dopóki mamy czas na jej przygotowanie, a przy dużych ilościach owoców pracę można rozłożyć na kilka dni.
Rozmrożone owoce przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Sok przecedzić przez sito, dodać wyciśnięty sok z cytryn, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Gorący przelać do wyparzonych butelek lub słoików.
Z odcedzonych owoców można przygotować dżem ( PRZEPIS TUTAJ )
Przepis bierze udział w akcji :

O tak , sok z aronii jest przepyszny i bardzo zdrowy
OdpowiedzUsuńCzy trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuń