czwartek, 24 lipca 2014

Botwinka w słoikach na zimę

Szybki i prosty sposób na zamknięcie smaku młodej botwinki w słoiku. Późną jesienią i zimą takie zapasy ze spiżarni będą idealne do przygotowania rozgrzewającej zupy.


SKŁADNIKI :

Zalewa ( ilość należy dostosować do ilości botwinki ) :
- 1 litr wody
- 250 ml octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki soku z cytryny

- botwinka ( dowolna ilość )
- koperek ( łyżka posiekanego na słoik )
- czosnek ( po 2 ząbki na słoik )


WYKONANIE :

Botwinkę przebrać z nadpsutych i brzydkich liści, dokładnie umyć. Liście pokroić w paski, a buraczki w plasterki. Koperek drobno posiekać.

Wodę z solą, cukrem i octem zagotować, dodać sok z cytryny.

Do każdego umytego i wyparzonego słoika włożyć po 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Ciasno wypełnić botwinką i wsypać po 1 łyżce koperku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 40 minut.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                             Przetwory

3 komentarze:

  1. Zrobiłem jak w przepisie ,a tu po paru dniach słoiki zaczeły kipieć-rozpoczeła się w nich totalna fermentacja.Czy ktoś morze mi wytłumaczyć dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojęcia, może miałeś nie wyparzone słoiki albo za krótko je pasteryzowałeś, nakrętki nie złapały i dostało się do środka powietrze

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za uwagi,ale sprawdzić mogę dopiero w przyszłym sezonie,Spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń