SKŁADNIKI :
Zalewa ( ilość należy dostosować do ilości botwinki ) :
- 1 litr wody
- 250 ml octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- botwinka ( dowolna ilość )
- koperek ( łyżka posiekanego na słoik )
- czosnek ( po 2 ząbki na słoik )
WYKONANIE :
Botwinkę przebrać z nadpsutych i brzydkich liści, dokładnie umyć. Liście pokroić w paski, a buraczki w plasterki. Koperek drobno posiekać.
Wodę z solą, cukrem i octem zagotować, dodać sok z cytryny.
Do każdego umytego i wyparzonego słoika włożyć po 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Ciasno wypełnić botwinką i wsypać po 1 łyżce koperku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 40 minut.
Przepis bierze udział w akcji :

Zrobiłem jak w przepisie ,a tu po paru dniach słoiki zaczeły kipieć-rozpoczeła się w nich totalna fermentacja.Czy ktoś morze mi wytłumaczyć dlaczego?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, może miałeś nie wyparzone słoiki albo za krótko je pasteryzowałeś, nakrętki nie złapały i dostało się do środka powietrze
OdpowiedzUsuńDziękuje za uwagi,ale sprawdzić mogę dopiero w przyszłym sezonie,Spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń