SKŁADNIKI :
( na 9 słoików o pojemności 900 ml )
- 3 kg cukinii
- 2 litry wody
- 250 ml octu
- 2 łyżki soli
- 150 g cukru
- chrzan
- ziarenka gorczycy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz w ziarenkach
- 3 główki czosnku
- baldachimy kopru
WYKONANIE :
Zagotować wodę z cukrem, solą i octem, wystudzić. Do każdego słoika włożyć po dwa kawałki chrzanu, 5 ząbków czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczkę ziaren gorczycy i gałązkę kwiatu kopru. Cukinię umyć, pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm a większą na półplasterki, ciasno poukładać w słoikach. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować.
Pasteryzacja na mokro.
Do garnka włożyć ściereczkę i powstawiać słoiki tak by się nie dotykały. Zalać wodą do ok. 2 cm poniżej pokrywki. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pasteryzacja na sucho.
Piekarnik ustawić na funkcję pasteryzacji temp. 160ºC. Wstawić słoiki. Gdy woda w słoikach zacznie się skraplać ( po ok. 35 minutach ) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim przetwory do całkowitego ostygnięcia.
Przepis bierze udział w akcji :


Marynowana cukinia jest pyszna
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta Twoja wersja. Aż chciałoby się wyjąć ze słoika i schrupać;)
OdpowiedzUsuńA ja podziwiam piękne fotki, których w tej Twojej prywatnej książce kucharskiej nie brakuje! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję < zawstydzona >
Usuń