sobota, 22 lutego 2014

Bułki orkiszowe

Domowe, chrupiące bułki orkiszowe. Dodatek mąki graham daje im piękny kolor i wyśmienity smak.
Można również użyć mąki niższego typu lub użyć tylko mąki białej, będą wówczas bledsze ale równie pyszne.


SKŁADNIKI :
 ( na 9 bułek )

- 100 g orkiszu ( ew. mąki orkiszowej )
- 300 mąki pszennej typ 450 tortowa
- 100 g mąki pszennej typ 1850 graham
- 300 ml wody ciepłej
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli


PRZYGOTOWANIE :

Przygotować zaczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki pszennej typ 405 ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Orkisz zemleć na mąkę.

 Rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić jednolite, elastyczne, lekko klejące się ciasto.
Z ciasta uformować 9 bułeczek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posmarować rozkłóconym jajkiem i opcjonalnie ponacinać ostrym nożem Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C , na dno wstawić miskę z zimną wodą. Bułki piec około 25 minut do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz