środa, 30 kwietnia 2014

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków. Klasyk wśród zup na polskich stolach.


SKŁADNIKI :

- 1250 ml wody
- 6 ogórków kiszonych
- 750 ml soku z ogórków
- 6 dużych ziemniaków ( 850 g)
- 1 marchewka ( 160 g )
- 1 pietruszka ( 100 g )
- 1 cebula
- kawałek selera ( 70 g )
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać, umyć. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć warzywa, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, wstawić do gotowania. Gdy woda zawrze , zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.

Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, wyjąć cedzakiem cebulę. Dodać do garnka ogórki, wymieszać. Wlewać porcjami sok ogórkowy, sprawdzając, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Zupę gotować jeszcze 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną.


Przepis bierze udział w akcji :

Smaki dzieciństwa

2 komentarze:

  1. Idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zanim dodam ogórki podsypuję i podgotowuję 2-4 łyżki płatków owsianych dla zagęszczenia zupy.Pycha

    OdpowiedzUsuń