Pyszne, aromatyczne i dietetyczne ciasteczka owsiane. Z zewnątrz kruche, w środku lekko miękkie i obłędnie dobre. Świetnie sprawdzą się w roli zdrowej przekąski ponieważ nie zawierają masła, mąki i cukru. Można z nich robić różne wersje dodając inne orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.
SKŁADNIKI :
( na 20 ciasteczek )
- 250 g obranych bananów (2 średnie )
- 200 g płatków owsianych górskich
- 60 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g ( 3 łyżki ) miodu gryczanego
WYKONANIE :
Banany pokroić na kawałki i razem z miodem zmiksować w pojemniku od blendera na gładką masę.
Przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, żurawinę oraz drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut by płatki zmiękły.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje masy, tak by powstały okrągłe ciasteczka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 ciastko - 25 g
Wartość energetyczna: 267,37 kcal Wartość energetyczna: 66,84 kcalBiałko: 5,90 g Białko: 1,48 g
Węglowodany: 42,52 g Węglowodany: 10,63 g
Tłuszcz: 7,89 g Tłuszcz: 1,97 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz