poniedziałek, 24 lutego 2014

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Pyszne, aromatyczne i dietetyczne ciasteczka owsiane. Z zewnątrz kruche, w środku lekko miękkie i obłędnie dobre. Świetnie sprawdzą się w roli zdrowej przekąski ponieważ nie zawierają masła, mąki i cukru.  Można z nich robić różne wersje dodając inne orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.



SKŁADNIKI :
( na 20 ciasteczek )

- 250 g obranych bananów (2 średnie )
- 200 g płatków owsianych górskich
- 60 g suszonej żurawiny 
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g ( 3 łyżki ) miodu gryczanego


WYKONANIE :

Banany pokroić na kawałki i razem z miodem zmiksować w pojemniku od blendera na gładką masę.
Przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, żurawinę oraz drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut by płatki zmiękły.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje masy, tak by powstały okrągłe ciasteczka. 
Piec przez 15-20 minut w temp.180°C aż ciastka się zarumienią.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                         1 ciastko - 25 g
Wartość energetyczna: 267,37 kcal                                            Wartość energetyczna: 66,84 kcal
Białko:                             5,90 g                                                 Białko:                          1,48 g
Węglowodany:               42,52 g                                                 Węglowodany:            10,63 g
Tłuszcz:                            7,89 g                                                 Tłuszcz:                         1,97 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz