Świetny pomysł na kaszę gryczaną której jest w naszej diecie zdecydowanie za mało.
Powinno się jeść ją jak najczęściej ponieważ jest bogata w mnóstwo witamin i soli mineralnych m.in. B1, B2, PP, wapń, fosfor, magnez, rutynę i kwas foliowy. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, układ trawienia i podnosi odporność.
Powinno się jeść ją jak najczęściej ponieważ jest bogata w mnóstwo witamin i soli mineralnych m.in. B1, B2, PP, wapń, fosfor, magnez, rutynę i kwas foliowy. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, układ trawienia i podnosi odporność.
SKŁADNIKI :
( 4 porcje )
( 4 porcje )
- 100g kaszy gryczanej ( suchej )
- 340 g ( 2 duże ) pomidory
- 130 g półtłustego twarogu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 30 g (3 łyżki ) słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 30 g (3 łyżki ) słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę gryczaną ugotować i wystudzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, drobno posiekać. Słonecznik podprażyć na patelni.
W szklance wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty praską czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Do wystudzonej kaszy dodać pomidory, pokruszony twaróg, podprażony słonecznik, szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystko polać sosem i delikatnie wymieszać.
Kaszę gryczaną ugotować i wystudzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, drobno posiekać. Słonecznik podprażyć na patelni.
W szklance wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty praską czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Do wystudzonej kaszy dodać pomidory, pokruszony twaróg, podprażony słonecznik, szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystko polać sosem i delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz