Domowe, chrupiące bułki orkiszowe. Dodatek mąki graham daje im piękny kolor i wyśmienity smak.
Można również użyć mąki niższego typu lub użyć tylko mąki białej, będą wówczas bledsze ale równie pyszne.
Można również użyć mąki niższego typu lub użyć tylko mąki białej, będą wówczas bledsze ale równie pyszne.
SKŁADNIKI :
( na 9 bułek )
- 100 g orkiszu ( ew. mąki orkiszowej )
- 300 mąki pszennej typ 450 tortowa
- 100 g mąki pszennej typ 1850 graham
- 300 ml wody ciepłej
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE :
Przygotować zaczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki pszennej typ 405 ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Orkisz zemleć na mąkę.
Rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić jednolite, elastyczne, lekko klejące się ciasto.
Z ciasta uformować 9 bułeczek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i opcjonalnie ponacinać ostrym nożem Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C , na dno wstawić miskę z zimną wodą. Bułki piec około 25 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz