Zdrowe, pyszne i sycące. Są słodkie więc zadowolą każdego łasucha.
Idealne na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia.
Idealne na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia.
SKŁADNIKI :
( na 14 batonów )
( na 14 batonów )
- 150 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonej moreli
- 60 g migdałów
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 60 g mąki żytniej razowej
- 60 ml soku pomarańczowego
- 40 g ( 4 łyżki ) płynnego miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE :
Suszone owoce wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Do owoców dodać migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlać sok pomarańczowy i miód po czym ponownie zmiksować aż składniki się połączą.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, wyłożyć blachę pergaminem. Przełożyć masę na przygotowaną blachę i rozprowadzić równo nożem na grubość około 1 cm.
Piec na środkowej półce przez 20 minut, aż masa się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze do ostygnięcia, następnie pokroić na 14 kawałków.
WARIANTY
Suszone owoce można zamienić na daktyle, śliwki, rodzynki.
Migdały na pistacje niesolone, orzechy nerkowca, laskowe.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 baton - 40 g
Wartość energetyczna: 340,93 kcal Wartość energetyczna: 136,37 kcal
Białko: 7,18 g Białko: 2,87 g
Węglowodany: 52,73 g Węglowodany: 21,09 g
Tłuszcz: 10,69 g Tłuszcz: 4,28 g
Białko: 7,18 g Białko: 2,87 g
Węglowodany: 52,73 g Węglowodany: 21,09 g
Tłuszcz: 10,69 g Tłuszcz: 4,28 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz