To chyba najpopularniejsza wariacja na temat jajek faszerowanych. I nie bez powodu jest też jedną z najsmaczniejszych wersji. Idealne na śniadanie, kolację, przystawkę czy przekąskę.
SKŁADNIKI :
( na 24 połówki )
( na 24 połówki )
- 12 jajek
- 1 kg pieczarek
- 100 g ( 1 duża ) cebula
- 60 g ( 2 łyżki ) majonezu
- 10 ml ( 1 łyżka ) oleju
- 10 ml ( 1 łyżka ) oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki się zrumienią. Posolić i popieprzyć. Ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub malakserem tak by były wyczuwalne kawałki.
Jajka przekroić na pół, delikatnie by nie uszkodzić białka wyjąć żółtka, przełożyć do miski i rozgnieść je widelcem. Dodać pieczarki, majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Połówki jajek napełnić farszem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki się zrumienią. Posolić i popieprzyć. Ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub malakserem tak by były wyczuwalne kawałki.
Jajka przekroić na pół, delikatnie by nie uszkodzić białka wyjąć żółtka, przełożyć do miski i rozgnieść je widelcem. Dodać pieczarki, majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Połówki jajek napełnić farszem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 4 połówki - 200 g
Wartość energetyczna: 96,71 kcal Wartość energetyczna: 193,42 kcal
Białko: 6,29 g Białko: 12,58 g
Węglowodany: 1,17 g Węglowodany: 2,34 g
Tłuszcz: 7,17 g Tłuszcz: 14,34 g
Dobre :-)
OdpowiedzUsuń