Owsianka mocno cytrynowa. Poranny zastrzyk energii i witaminy C. Dla mnie smak jest idealnie wyważony, słodki, lekko kwaskowy, ale dla lubiących słodycz można dodać więcej miodu.
SKŁADNIKI :
( na 1 porcję )
- 30 g płatków owsianych górskich
- 150 ml mleka 3,2 %
- 18 ml ( 2,5 łyżki ) soku z cytryny
- 10 g ( 1 łyżka ) skórki z cytryny
- 10 g ( 1 łyżeczka ) skórki kandyzowanej z cytryny
- 25 g ( 1,5 łyżki ) miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE :
Cytrynę dobrze umyć, sparzyć. Z połowy cytryny drobno zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok. Do mleka wsypać płatki owsiane i skórkę z cytryny, gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji ( miód i sok z cytryny ją rozrzedzi ). Lekko ostudzić, dolać sok z cytryny i miód, wymieszać. Posypać kandyzowaną skórką.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 porcja - 230 g
Wartość energetyczna: 134,07 kcal Wartość energetyczna: 308,36 kcal
Białko: 3,54 g Białko: 8,14 g
Węglowodany: 23,80 g Węglowodany: 54,74 g
Tłuszcz: 2,91 g Tłuszcz: 6,69 g
100 g 1 porcja - 230 g
Wartość energetyczna: 134,07 kcal Wartość energetyczna: 308,36 kcal
Białko: 3,54 g Białko: 8,14 g
Węglowodany: 23,80 g Węglowodany: 54,74 g
Tłuszcz: 2,91 g Tłuszcz: 6,69 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz