Bardzo gęsty, prosty krem z buraków pieczonych.
Tak dla odmiany zamiast tradycyjnego barszczu.
SKŁADNIKI :
- 1 kg buraków
- 400 ml bulionu
- 50 g marchwi gotowanej
- 30g pietruszki gotowanej
- 30 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Umyte buraki posypujemy solą, pieprzem i zawijamy w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około godzinę.
Wystudzone buraki obieramy ze skórki, miksujemy z marchewką i pietruszką do konsystencji kremu, mieszamy z bulionem. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dekorujemy gęstą śmietaną lub serkiem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna: 29,60 kcal Wartość energetyczna: 88,80 kcal
Białko: 1,20 g Białko: 3,60 g
Węglowodany: 4,55 g Węglowodany: 13,65 g
Tłuszcz: 0,19 g Tłuszcz: 0,57 g
- 400 ml bulionu
- 50 g marchwi gotowanej
- 30g pietruszki gotowanej
- 30 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Umyte buraki posypujemy solą, pieprzem i zawijamy w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około godzinę.
Wystudzone buraki obieramy ze skórki, miksujemy z marchewką i pietruszką do konsystencji kremu, mieszamy z bulionem. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dekorujemy gęstą śmietaną lub serkiem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna: 29,60 kcal Wartość energetyczna: 88,80 kcal
Białko: 1,20 g Białko: 3,60 g
Węglowodany: 4,55 g Węglowodany: 13,65 g
Tłuszcz: 0,19 g Tłuszcz: 0,57 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz