wtorek, 11 lutego 2014

Makaron ze szpinakiem

Pełnoziarnisty makaron penne w sosie szpinakowym ze śmietanką. Bardzo smaczne i błyskawiczne danie.
Jego sekret tkwi w świeżych liściach szpinaku. Nie radzę używać mrożonego - to już nie to samo.


SKŁADNIKI :
( na 2 porcje )

- 150 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 g masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Makaron ugotować al dente. W tym czasie umyć szpinak i drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak, smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć jeszcze chwilę. Wlać śmietankę i gotować, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Przełożyć do sosu ugotowany makaron, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz