Idealne zimowe śniadanie to właśnie owsianka. Rozgrzewa i dostarcza dużo energii na początek dnia.
Wersja z bananem i czekoladą to doskonała uczta dla ciała i ducha.
SKŁADNIKI :
( na 1 porcję )
- 20 g ( 2 łyżki ) płatków owsianych górskich
- 10 g ( 1 łyżka ) otrębów owsianych
- 170 ml mleka 3,2 %
- 120 g ( 1 szt. ) banana
- 4 ml ( 1 łyżeczka ) miodu gryczanego
- 4 g ( 1 kostka ) czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE :
Płatki owsiane i otręby gotujemy na mleku 2-3 minuty w zależności od preferencji. 3/4 banana kroimy w kostkę i mieszamy z owsianką. Pozostałą część kroimy w plasterki i układamy na wierzch. Polewamy miodem i posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna: 109,39 kcal Wartość energetyczna: 328,17 kcal
Białko: 3,30 g Białko: 9,90 g
Węglowodany: 17,82 g Węglowodany: 53,46 g
Tłuszcz: 2,64 g Tłuszcz: 7,92 g
Mniam.... zjadłabym taką
OdpowiedzUsuń