Pyszne, chrupiące i świeże domowe bułeczki.
SKŁADNIKI :
( na 9 bułek )
- 270 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 100 g mąki żytniej razowej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE :
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Mleko podgrzać, zalać drożdże, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki ( ok. 40 g ), wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odczekać, aż całość zacznie się pienić i urośnie ( ok. 15 min.).
Rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić elastyczne, delikatnie klejące się do rąk ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 90 minut.W trakcie wyrastania raz przebić ciasto.
Wyrośnięte ciasto formować w bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem, który należy delikatnie docisnąć do bułek. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Na dno piekarnika wstawić miskę z wodą lub lodem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190°C około 25 minut, aż będą rumiane.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 bułka - 60 g
Wartość energetyczna: 340,93 kcal Wartość energetyczna: 133,20 kcal
Białko: 7,18 g Białko: 4,32 g
Węglowodany: 52,73 g Węglowodany: 24,66 g
Tłuszcz: 10,69 g Tłuszcz: 2,16 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz