poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sok z aronii

Aronia ma same zalety. Jest źródłem błonnika i witamin A, C, E, P. Chroni przed chorobami serca, dba o naczynia krwionośne, obniża ciśnienie i posiada silne właściwości antyoksydacyjne. A to tylko wybrane walory zdrowotne aronii, których wymieniać można by jeszcze długo. Sok z aronii jest nie tylko zdrowy ale i pyszny. Idealny do wody, herbaty czy piwa. Więc pijmy na zdrowie!


SKŁADNIKI :

- 3 kg aronii
- 3 kg cukru
- 50 g cukru waniliowego ( 3 opakowania cukru wanilinowego )
- 4,5 l wody
- 700 g cytryn ( 7 średnich )


WYKONANIE :

By pozbyć się smaku goryczy z aronii, po dokładnym oczyszczeniu należy ją przemrozić w zamrażarce przez kilka dni lub gotować z liśćmi wiśni. Mrożenie jest zdecydowanie lepszym sposobem, aronia cierpliwie czeka dopóki mamy czas na jej przygotowanie, a przy dużych ilościach owoców pracę można rozłożyć na kilka dni.

Rozmrożone owoce przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Sok przecedzić przez sito, dodać wyciśnięty sok z cytryn, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Gorący przelać do wyparzonych butelek lub słoików.

Z odcedzonych owoców można przygotować dżem ( PRZEPIS TUTAJ )


Przepis bierze udział w akcji :

                                                              Letnie Orzeźwienie 2014

2 komentarze: