poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Makaron z sosem kurkowym

Warto czekać na nie cały rok. Świeże, pachnące lasem, o niepowtarzalnym lekko pieprznym smaku. Dobrze przygotowane i doprawione smakują wyśmienicie. Sos kurkowy często podaje z makaronem który uwielbiam, ale można go podawać z dowolnymi dodatkami, np. świetnie komponuje się z mięsem.


SKŁADNIKI :

- 500 g kurek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki miodu
- pieprz
- sól

WYKONANIE :

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Grzyby dokładnie oczyścić ( ja wkładam kurki do osolonej wody i oczyszczam pozostałe resztki runa leśnego za pomocą małego pędzelka).

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zmięknie dodać oczyszczone kurki i smażyć je na średni ogniu, aż cała woda z grzybów odparuje. Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, miód i natkę pietruszki. Doprawić sola i pieprzem. Redukować na średnim ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać odcedzony makaron, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz