SKŁADNIKI :
- 500 g kurek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki miodu
- pieprz
- sól
WYKONANIE :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Grzyby dokładnie oczyścić ( ja wkładam kurki do osolonej wody i oczyszczam pozostałe resztki runa leśnego za pomocą małego pędzelka).
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zmięknie dodać oczyszczone kurki i smażyć je na średni ogniu, aż cała woda z grzybów odparuje. Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, miód i natkę pietruszki. Doprawić sola i pieprzem. Redukować na średnim ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać odcedzony makaron, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz