poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z ryżem

Cukinia to świetne "naczynie" do zapiekania. Moja wersja jest bardzo syta, soczysta i prosta. Trzy podstawowe składniki, które tworzą wyśmienitą i efektowną całość.



SKŁADNIKI :

- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 400 g ryżu
- 8 średniej wielkości cukinii
- 1/2 główki czosnku
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końce, przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środek, uważając przy tym by nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na małe kawałki, przełożyć do dużej miski razem z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążoną cukinię obsypać w środku solą i napełnić farszem. Układać w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut, aż cukinia będzie miękka.



Przepis bierze udział w akcjiach :

                                     Faszerujemy 2014!         Lato w pełni!

3 komentarze: