SKŁADNIKI :
( na ok. 22 pierożki )
Ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Farsz :
- 3 jabłka
- 1 jajko
WYKONANIE :
Składniki na cisto połączyć, zagnieść. Przełożyć do miski i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić każde na 8 półksiężyców.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Na połowie każdego położyć kawałek jabłka, przykryć drugą połową ciasta, mocno skleić brzegi. Gotowe pierożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcjach :
Uroczo wyglądają, nie można się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuń