czwartek, 28 sierpnia 2014

Pierożki z jabłkami

Pyszne pierożki z kruchego, cynamonowego ciasta z jabłkami. Idealne do kawy, jako przekąska czy deser. Przepadają za nimi zarówno dzieci jak i dorośli.


SKŁADNIKI :
( na ok. 22 pierożki )

Ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Farsz :
- 3 jabłka
- 1 jajko


WYKONANIE :

Składniki na cisto połączyć, zagnieść. Przełożyć do miski i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić każde na 8 półksiężyców. 

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Na połowie każdego położyć kawałek jabłka, przykryć drugą połową ciasta, mocno skleić brzegi. Gotowe pierożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posypać cukrem pudrem.



Przepis bierze udział w akcjach :

                                        Jedz polskie jabłka         Jabłka wolności

1 komentarz: