środa, 27 sierpnia 2014

Szarlotka tradycyjna

Klasyczna szarlotka na delikatnym, kruchym cieście. Smak i cudowny zapach pieczonych jabłek z cynamonem to jedna z tych rzeczy, której po prostu nie można się oprzeć.


SKŁADNIKI :

Ciasto :
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 80 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 4 białka jajek


WYKONANIE :

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i schłodzone masło pokrojone na kawałki wymieszać w misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.  Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez około 30 minut ( jedna część na spód powinna ważyć ok. 550 g, druga na wierzch to pozostałe ciasto ).

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i 1 łyżkę cukru, wymieszać i przesmażyć na patelni około 10 minut, aż jabłka nieco zmiękną ( można podlać odrobiną wody ).

Z białek i 3 łyżek cukru ubić sztywną pianę.

Rozwałkować 550 g ciasta, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać całe ciasto widelcem. Na ciasto przełożyć masę jabłkową, następnie pianę z białek. Pozostałe ciasto porwać na małe kawałki różnej wielkości i poukładać na wierzch.

Piec ok. 60 minut w temp. 200°C.


Przepis bierze udział w akcjach :

                                        Jedz polskie jabłka         Jabłka wolności

4 komentarze:

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia robi podobną, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na jaką formę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest na blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 35 cm

    OdpowiedzUsuń