SKŁADNIKI :
Ciasto :
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 80 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 4 białka jajek
WYKONANIE :
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i schłodzone masło pokrojone na kawałki wymieszać w misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez około 30 minut ( jedna część na spód powinna ważyć ok. 550 g, druga na wierzch to pozostałe ciasto ).
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i 1 łyżkę cukru, wymieszać i przesmażyć na patelni około 10 minut, aż jabłka nieco zmiękną ( można podlać odrobiną wody ).
Z białek i 3 łyżek cukru ubić sztywną pianę.
Rozwałkować 550 g ciasta, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać całe ciasto widelcem. Na ciasto przełożyć masę jabłkową, następnie pianę z białek. Pozostałe ciasto porwać na małe kawałki różnej wielkości i poukładać na wierzch.
Piec ok. 60 minut w temp. 200°C.
Przepis bierze udział w akcjach :
mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać!
a zdjęcia przepiękne!
Moja babcia robi podobną, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńna jaką formę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 35 cm
OdpowiedzUsuń