SKŁADNIKI :
- ok. 800 g żeberek wieprzowych
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- pieprz
- sól
WYKONANIE :
Przecier pomidorowy przełożyć do dużej miski, wymieszać z olejem, dodać sok wyciśnięty z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Żeberka umyć, przeciąć na części, włożyć do marynaty i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ( minimum na 2 godziny ).
Żeberka włożyć do rękawa do pieczenia ( marynatę zostawić ), ułożyć na blasze i piec w temp. 180°C przez ok. 2 godziny. Wyjąć, natrzeć marynatą i podpiec bez przykrycia przez 10-15 minut.
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz