piątek, 22 sierpnia 2014

Kus kus na zielono

Delikatna kasza kus kus połączona z zielonym warzywami to lekkie, zdrowe i błyskawiczne danie. Wyśmienicie smakuje jako samodzielne danie ale świetnie sprawdzi się również w roli dodatku do mięs. Podawać zarówno na ciepło jak i zimno.


SKŁADNIKI :

- 150 g kaszy kus kus
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 1 puszka groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
-1 ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- sól


WYKONANIE :

Koperek i natkę pietruszki dokładnie umyć i pokroić. Przełożyć do pojemnika od blendera , wlać 2-3 łyżki przegotowanej wody, zmiksować. Kus kus przełożyć do miski, dodać zmiksowane zioła i przegotowaną wodę by sięgała ok. 1 cm nad poziom kaszy, posolić, przemieszać widelcem i odstawić by napęczniała.

Brokuł ugotować z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwię. Pod koniec posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki połączyć, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                             Lato w pełni!

1 komentarz: