niedziela, 3 sierpnia 2014

Sorbet porzeczkowy

Soczysty sorbet z czerwonej porzeczki. Zimny, orzeźwiający, kwaskowy, nie za słodki, mało kalorryczny. Idealny na letnie upały. Jest świetnym sposobem na przemycenie tych owoców dzieciom.To porządny zastrzyk witaminy C.


SKŁADNIKI :

- 500 g czerwonych porzeczek
- 4 łyżki miodu


WYKONANIE  :

Porzeczki umyć, oczyścić. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sito, dodać miód ( w razie potrzeby dosłodzić więcej ). Przełożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po 2-3 godzinach wyjąć, przemieszać mikserem by rozbić kryształki lodu. Wstawić ponownie do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć chwilę przed podaniem.


 Przepis bierze udział w akcjach :

                                Akcja lodowa 2014          Porzeczkowo mi 2014                                                                Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni          Lato w pełni!

1 komentarz: