sobota, 30 sierpnia 2014

Domowe chipsy jabłkowe

Chipsy owocowe są fit. Te jabłkowe z nutą cynamonu smakują i pachną wyśmienicie. To świetna alternatywa dla niezdrowych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Idealna przekąska w pracy lub szkole. Można również dodać je do płatków śniadaniowych lub musli.


SKŁADNIKI :

- dowolna ilość jabłek
- cynamon


WYKONANIE :

Jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne. Bardzo cienko pokroić owoce na mandolinie ( można użyć również tarki lub krajalnicy ). Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nie nachodziły na siebie. Posypać cynamonem. Suszyć ok. 5 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 90°C przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przechowywać w szczenie zamkniętym pojemniku aby nie zmiękły.


Przepis bierze udział w akcjach :

 Jedz polskie jabłka         Jabłka wolności

1 komentarz: