piątek, 1 sierpnia 2014

Fioletowy kalafior pod serową kołderką

Kalafior zapiekany w sosie serowym. Bardzo smaczna, aromatyczna wersja w nietypowym, fioletowym kolorze. Oczywiście, można użyć tradycyjnego kalafiora, ale taki jest zaskakujący i efektowny.


SKŁADNIKI :

- ! duży lub dwa małe kalafiory
- 600 ml mleka
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 1 duża gałązka lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 ml masła
- 4 łyżki mąki
- 150 g sera żółtego
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Kalafiora dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Podzielić na mniejsze różyczki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.

Mleko zagotować wraz z goździkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i lubczykiem. Odstawić na ok. 30 minut. Wyłowić z mleka przyprawy, postawić ponownie na kuchenkę, dodać masło i mąkę energicznie mieszając zagotować. Dodać 3/4 sera żółtego i mieszać do jego rozpuszczenia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polewamy kalafior, wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok 30-45 minut, aż kalafior będzie miękki a ser się ładnie przyrumieni.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                              Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz