sobota, 2 sierpnia 2014

Zupa kalafiorowo-fasolkowa

Pachnąca latem, bardzo gęsta i syta a jednocześnie delikatna w smaku. Prosta i szybka zupa na letni obiad.


SKŁADNIKI :
- 3 litry wody
- 2 udka z kurczaka ( ew. 6 skrzydełek )
- 1 duży kalafior
- 350 g fasolki szparagowej
- 400 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 gałązka lubczyku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 150 ml śmietanki 30%
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Mięso z kurczaka dokładnie oczyścić, umyć, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę zbierając w trakcie gotowania szum.
Kalafior podzielić na małe różyczki i dobrze wypłukać. Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze 3-4 cm kawałki. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Do wywaru dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i fasolkę szparagową. Gotować ok. 15 minut, dodać pozostałe warzywa i razem gotować do miękkości warzy. Pod koniec gotowania wyłowić lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz: