niedziela, 24 sierpnia 2014

Cytrynowe krewetki

Ekspresowe danie - po zamarynowaniu przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Proste, pyszne i soczyste krewetki z nutą cytryny i czosnku. Podawać z ćwiartkami cytryny i bagietką. Niebo w gębie.


SKŁADNIKI :

- ok. 25 szt. krewetek
- 4 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli


WYKONANIE :

W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, świeżą natką pietruszki, pieprzem ziołowym i solą. Włożyć umyte i wysuszone krewetki, wymieszać tak by pokryły się marynatą, odstawić na 30 minut do lodówki.

Rozgrzać patelnię do średniej temperatury. Krewetki odsączyć z marynaty na sicie, przełożyć na patelnię, podsmażyć ok. 2 minuty aż woda odparuje ( jeśli nadal jest jej dużo należy odlać ją za pomocą łyżki ). Dodać 1 łyżkę masła, podsmażać jeszcze ok 2 minuty.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                              Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam krewetki a te wyglądają bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń