SKŁADNIKI :
- 600 g cukinii ( 2 - 3 szt. )
- 300 g marchwi ( 2 duże )
- 200 g cebuli ( 1 duża )
- 3 ząbki czosnku
- 190 g kaszy manny
- 4 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka bułki tartej
WYKONANIE :
Cukinię umyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku na sicie. Marchew również obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć razem do miski. Dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy przełożyć całą masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C "góra + dół" około 1,5 - 2 godziny. Gdy pasztet w trakcie pieczenia już się ładnie przyrumieni, przykryć go folią aluminiową.
Przepis bierze udział w akcjach :
Wygląda pysznie, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńnapiszesz wymiary foremki, jakiej użyłaś? zwykła keksówka?
OdpowiedzUsuńTak, użyłam keksówki o wymiarach 30 x 12, ale każda inna będzie dobra. Ważne, by zostawić przynajmniej 1 cm wolnej przestrzeni poniżej brzegów formy, ponieważ pasztet podczas pieczenia delikatnie rośnie.
Usuń