wtorek, 2 września 2014

Kluski śląskie

Te szybkie i dziecinne proste kluski są tradycyjna i bardzo popularną potrawą kuchni polskiej. Uwielbiane i podawane we wszystkich domach smakują wyśmienicie z najróżniejszymi sosami.


SKŁADNIKI :
( na ok. 50 średnich klusek )

- 1,5 kg ziemniaków ( gatunek sypki )
- ok. 220 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól


WYKONANIE :

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, chwilę przestudzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc praską. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić nożem na 4 równe części. Jedną ćwiartkę wybrać łyżką, a w to puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z powierzchnią ziemniaków. Wbić jajka i razem z uprzednio wyjęta ćwiartką ziemniaków zagnieść gładkie, jednolite cisto. Dłońmi nabierać niewielkie kawałki masy ziemniaczanej i formować z niej kulki wielkości mandarynki. Na środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. 

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i na wrzątek wkładać kluski partiami, delikatnie zamieszać. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

2 komentarze:

  1. Kluseczki jak marzenie ,bardzo udane .Prezentują się bardzo kusząco ,przepis prosty a jaki efektowny i smaczny .Pyszności ,nic tu dodać ani też ująć .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. kluseczki i do tego ciemny sosik. Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń