środa, 30 lipca 2014

Pasztet z cukinii

Niesamowicie prosta i wyśmienita potrawa jarska. Od dziś wchodzi na stałe do mojego menu. Żałuję tylko, że tak długo zbierałam się za jej przygotowanie. Idealna na przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Jest tania, zdrowa, niskokaloryczna i choć może nie wygląda, to smakuje naprawdę przepysznie.


SKŁADNIKI :

- 600 g cukinii ( 2 - 3 szt. )
- 300 g marchwi ( 2 duże )
- 200 g cebuli ( 1 duża )
- 3 ząbki czosnku
- 190 g kaszy manny
- 4 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka bułki tartej


WYKONANIE :

Cukinię umyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku na sicie. Marchew również obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć razem do miski. Dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy przełożyć całą masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C "góra + dół" około 1,5 - 2 godziny. Gdy pasztet w trakcie pieczenia już się ładnie przyrumieni, przykryć go folią aluminiową.


Przepis bierze udział w akcjach :

                  Cukinia 2014     Tydzień z cukinią      Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  2. napiszesz wymiary foremki, jakiej użyłaś? zwykła keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, użyłam keksówki o wymiarach 30 x 12, ale każda inna będzie dobra. Ważne, by zostawić przynajmniej 1 cm wolnej przestrzeni poniżej brzegów formy, ponieważ pasztet podczas pieczenia delikatnie rośnie.

      Usuń