SKŁADNIKI :
Sałatka:
- 100 g suchego drobnego pełnoziarnistego makaronu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g kalafiora
- 250 g groszku świeżego lub konserwowego
- 500 g bobu
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 60 ml oliwy
- 20 ml octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- sól
WYKONANIE :
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, dodać 1 łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Warzywa umyć i osuszyć. Fasolkę szparagową podzielić na kawałki dł. 2-3 cm, kalafiora na różyczki i wyłuskać lub odcedzić z puszki groszek.
Przygotować miskę z lodem lub bardzo zimną wodą ( do hartowania warzyw ).
Zagotować świeżą wodę z solą i wrzucić na wrzątek fasolkę szparagową ( blanszować 6 minut ), po minucie dodać kalafior ( blanszować 5 ), a po czterech minutach dołożyć wyłuskany zielony groszek ( blanszować ok. 1 minutę ). Warzywa przełożyć do miski z lodem lub zimną wodą. Pozostaw na 1-2 minuty. Bób gotować ok. 10 minut w osobnym wrzątku ponieważ zabarwia wodę. Również zahartować w zimnej wodzie, obrać ze skórek.
Oliwę, ocet winny, musztardę i miód wymieszać trzepaczką w misce, aż powstanie gładka, kremowa emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umieścić makaron i wszystkie warzywa w dużej misce. Polać sosem i dokładnie wymieszać.
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz