środa, 2 lipca 2014

Zupa kalafiorowa

Kolejna zupa którą uwielbia moja rodzina. Polecam spróbować, jest pyszna zdrowa i ma piękny kolor, który zawdzięcza kurkumie.


SKŁADNIKI :

- 3 litry wody
- 1 porcja rosołowa
- 3 skrzydełka lub 1 udko kurczaka
- 1 duży kalafior
- 4 marchewki
- 2 młode pietruszki
- 1 młody seler
- por ( tylko biała część )
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- świeżo mielony pieprz


WYKONANIE :

Porcję rosołową oraz skrzydełka oczyścić, dokładnie umyć, zalać 3 litrami wody i gotować ok. 1 godziny zbierając w trakcie szum.
Kalafiora podzielić na małe różyczki i przelać wrzątkiem by wypłukać z zakamarków ewentualnych mieszkańców. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w dowolny sposób. Por i seler włożyć w całości.
Włożyć do garnka pokrojone warzywa,por, seler liście laurowe i ziela angielskie. Dodać sól i gotować do miękkości jarzyn ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wyjąć z zupy mięso, por i seler. Oddzielić mięso od kości, pokroić na małe kawałki i wrzucić ponownie mięso do garnka. Na koniec dodajemy kurkumę, koperek, wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

3 komentarze:

  1. Wyglada pysznie i patrząc na składniki taka musi być. zaraz biore się do gotowania bo wywar z 45 strzydelek już mam gotowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza kalafiorowa jaką robiłam i jadlam. Dziękuję za ten pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń