SKŁADNIKI :
- 2 cebule
- 2 kiełbasy podwawelskie
- 4 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 papryki ( żółta i czerwona )
- 200 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
WYKONANIE :
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Po ok. 3-4 minutach dodać pokrojoną na duże kwadraty paprykę. Cały czas mieszając podsmażyć na dość dużym ogniu.
Na drugiej patelni na pozostałym oleju podsmażyć obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Wszystkie przesmażone składniki przełożyć do dużego garnka, dodać dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Gdy się zagotuję dodać pokrojoną w półplasterki cukinię oraz bakłażana pokrojonego w dużą kostkę. Zagotować i zostawić garnek pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić sola i pieprzem.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz