niedziela, 6 lipca 2014

Leczo z cukinią i kiełbasą

Z pewnością nie jest to klasyczne leczo węgierskie, w którym nie ma cukinii, bakłażana i pieczarek. Oto moja wariacja na temat tego dania, moje ulubione smaki. Mnóstwo świeżych , sezonowych warzyw w aromatycznym sosie. By warzywa były jednocześnie miękkie i chrupkie a nie rozpaćkane, należy kroić je na dość duże kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie przygotowywania lecza. Ot cała filozofia.


SKŁADNIKI :

- 2 cebule
- 2 kiełbasy podwawelskie
- 4 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 papryki ( żółta i czerwona )
- 200 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Po ok. 3-4 minutach dodać pokrojoną na duże kwadraty paprykę. Cały czas mieszając podsmażyć na dość dużym ogniu.

Na drugiej patelni na pozostałym oleju podsmażyć obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki.

Wszystkie przesmażone składniki przełożyć do dużego garnka, dodać dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Gdy się zagotuję dodać pokrojoną w półplasterki cukinię oraz bakłażana pokrojonego w dużą kostkę. Zagotować i zostawić garnek pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić sola i pieprzem.


Przepis bierze udział w akcji:

                                                                Cukinia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz