Sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, zabielana śmietaną. Rewelacyjny kolor i wyśmienity smak. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 2 udka z kurczaka
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 gałązki naci młodego selera
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 pęczki botwinki ( po oczyszczeniu ok. 300 g )
- 300-500 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ml śmietany 30%
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu
- pieprz
- pęczek koperku
WYKONANIE :
Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar, zbierając w międzyczasie szum. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać i dodać do wywaru gdy mięso będzie miękkie razem z gałązkami selera, natką pietruszki, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Posolić. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć wszystko z garnka pozostawiając sam bulion. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i buraczki. Po ok 10 minutach dodać pokrojone łodygi i liście botwiny. Gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną, pokrojoną marchew i pietruszkę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, octem, sola i pieprzem. Zaprawić śmietaną. Zupę podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem z jakiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz