środa, 23 lipca 2014

Dżem truskawkowy

Naturalny, gęsty, mocno skoncentrowany i nie za słodki domowy dżem truskawkowy bez sztucznych konserwantów. Tylko truskawki, cukier i cytryna. Ponieważ nie ma w nim żadnego żelfixu oraz zawiera małą ilość cukru, słoiki pasteryzujemy by mieć pewność, że dżem się nam szybko nie zepsuje.


SKŁADNIKI :

- 2 kg truskawek
- 700 g cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny


WYKONANIE :

Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Na dżem najlepiej wybrać truskawki  nie za duże i mocno dojrzałe, ponieważ mają najwięcej smaku. Zasypać cukrem cukrem i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Ugnieść lekko truskawki tłuczkiem do ziemniaków by puściły trochę soku.
Postawić na palnik a gdy zaczną się gotować zmniejszyć ogień tak, by truskawki się lekko gotowały bez pokrywki. Truskawki należy gotować przez kilka godzin ( 3-4 w zależności od truskawek i gęstości dżemu jaki chcemy uzyskać), aż zdecydowanie ściemnieją, zmniejszą swoją objętość i zgęstnieją. Podczas gotowania należy usuwać zgromadzoną na powierzchni pianę oraz często mieszać, szczególnie gdy dżem zacznie gęstnieć.

Gorący dżem od razu przelać do wyparzonych, sterylnych i suchych słoików. Słoiki lekko zakręcić  i pasteryzować w piekarniku na odpowiednim programie lub starym sposobem gotowania w garnku. Na dno garnka ułożyć ściereczkę i wstawić nie do końca zakręcone słoiki z dżemem. Zalać słoiki wodą ok. 2-3 cm poniżej nakrętki. Słoiki nie powinny się dotykać. Gotować przez 35-45 minut na wolnym ogniu. Wyjmujemy, dokręcamy nakrętki i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.



Przepis bierze udział w akcji :

                                                              Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz