SKŁADNIKI :
Biszkopt :
- 220 g mąki
- 150 g cukru
- 5 jaj
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Krem :
- 0,5 litra mleka
- 150 g cukru
- 1 budyń śmietankowy niesłodzony
- 125 g margaryny
- 1 aromat śmietankowy
Polewa :
- 100 g cukru
- 50 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 500g wiśni
WYKONANIE :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, następnie po 1 żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i olej i kakao. Ubić wszytko dodając składniki po kolei na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać gotowe ciasto i piec ok. 30 minut w temp 170°C. Upieczony biszkopt ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
W 100 ml mleka rozpuścić budyń, resztę zagotować z cukrem i wlać do niego rozpuszczony budyń. Mieszając, ugotować budyń na małym ogniu. Do przestudzonego dodać pokrojoną na kawałki margarynę i aromat śmietankowy. Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Margarynę rozpuścić z cukrem i dolać wodę. Gdy całość będzie gorąca dodać kakao, zagotować szybko mieszając, aż polewa będzie szklista.
Na dolnej części biszkoptu rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Posmarować pozostałą częścią kremu. Na wierzch wyłożyć pozbawione pestek wiśnie i polać polewą czekoladową.
Przepis bierze udział w akcji :
też lubię takie połączenia
OdpowiedzUsuń