wtorek, 22 lipca 2014

Ziemniaki pieczone po szwedzku

Ziemniaki na obiad nie muszą być nudna rutyną. Pieczone ziemniaczki po szwedzku, tak zwane Hasselback wyglądają i smakują wyśmienicie. Nie podaję ilości składników, ponieważ należy dostosować je proporcjonalnie do ilości ziemniaczków i używać ich wg własnego uznania.


SKŁADNIKI :

- ziemniaki
- olej roślinny
- masło
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz


WYKONANIE :

Ziemniaki miej więcej tej samej wielkości, najlepiej odmiany do pieczenia, obrać cienko i umyć. Ułożyć na łyżce i nacinać niepełne plasterki do brzegów łyżki. Ponacinane ziemniaki opłukać w wodzie, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Dokładnie osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, ziemniaki również posmarować olejem, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 30 minut.

Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła prowansalskie, wymieszać. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posmarować je przygotowanym masłem tak by wpłynęło między poszczególne plasterki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut, aż  ziemniaki będą miękkie i zrumienione.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                        To my! młode kartofelki

1 komentarz: