SKŁADNIKI :
- ziemniaki
- olej roślinny
- masło
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
WYKONANIE :
Ziemniaki miej więcej tej samej wielkości, najlepiej odmiany do pieczenia, obrać cienko i umyć. Ułożyć na łyżce i nacinać niepełne plasterki do brzegów łyżki. Ponacinane ziemniaki opłukać w wodzie, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Dokładnie osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, ziemniaki również posmarować olejem, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 30 minut.
Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła prowansalskie, wymieszać. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posmarować je przygotowanym masłem tak by wpłynęło między poszczególne plasterki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione.
Przepis bierze udział w akcji :
Wyglądają bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuń